"Krovni prozori ključni su za prirodnu ventilaciju. Dovoljno je da ih otvorite zajedno sa terasnim vratima na donjem nivou da se topli, ustajali zrak podiže. To je samo dobar stari efekat dimnjaka. Donja strana kuće je u tlu, ne zagrijava se puno, tako da se za vrijeme ventiliranja hladan zrak usisava do gornjih spratova. "


Gornji sprat, posvećen isključivo odraslima, sadrži veliku spavaću sobu, kupatilo sa saunom, gostinjsku i radnu sobu. Svi krovni prozori, okrenuti prema sjeveru, pružaju čistu dnevnu svjetlost i svjež zrak u sobama ispod. To je bilo moguće zahvaljujući pametnom triku arhitekte: izumio je duboka okna, povezujući sobu za goste s otvorima na suprotnoj strani krova. Difuzno sjeverno svjetlo stvara lijep kontrast s radnim prostorom, okupanim sunčevim zrakama.


Izazovi u ovom projektu bili su isti kao i u ranijim radovima arhitekte Jurija Troya. Morao je pronaći rješenje za strmu parcelu, gdje se teren ne smije mijenjati, dok se mora osigurati pristup s ulice, i rpidržavati strogih propisa o volumenu i obliku buduće kuće. Odgovor na te složene zahtjeve pokazao se kao jednostavan volumen sa simetričnim krovom, koji se otvara prema pejzažu na svakom nivou, hvatajući dnevnu svetlost sa svih mogućih strana - uključujući i krov. Vanjski izgled je homogen, sa zidovima obloženim bijelom jela, a krov u kedrovim šindrama. Otvori otkrivaju masivnu izolaciju, potrebnu za postizanje dobre energetske uravnoteženosti. Kad vanjske temperature padnu ispod 14 stupnjeva, kuća se zbog svog Minergie P standarda mora oslanjati na mehaničku razmjenu svježeg zraka s povratom topline. U toploj sezoni prirodno se prozračuje. 

Kući se pristupa s ulice kroz dugo stubište, počevši od garaže. Dječje sobe se nalaze na prvom spratu, na drugom spratu veliki dnevni boravak pruža pogled na sve strane. To je otvoren prostor, a opet nudi raznolike ugodne kutke. Iako skromna i izravna, ova kuća sadrži luksuzne sitnice za svakodnevnu upotrebu, poput kuhinje na otvorenom ili prve peći za picu u svijetu sa certifikatom pasivne kuće.

Možda će vas zanimati i ove priče....

Hotonj, Sarajevo

Ukoliko planirate renoviranje potkrovlja, kupovinu ili zamjenu krovnih prozora za vas smo kreirali vodič koji vam može pomoći u odabiru krovnih prozora, prateće opreme te vam može poslužiti kao inspiracija za uređenje vašeg doma.